Deze pagina hoort bij Hoofdstuk 7 van Iduna’s appels – dwars door Noorwegen.

Noorwegen kent negen Sint Olavspaden die allemaal naar de Nidaros-kathedraal in Trondheim leiden. Ik liep een stukje over het pad dat van Oslo naar Trondheim loopt, het Gudbrandsdalsleden.
De paden worden gemarkeerd door het hier afgebeelde rode kruis.

De digitale kaarten van de verschillende Sint Olavspaden vind je op de website >>>
Hiermee kun je globaal je route bepalen en slaapplekken en winkels vinden om je voorraden aan te vullen, maar de afstanden zijn er moeilijk mee te bepalen.
Er is nog geen goede papieren kaart van de route.

“Eén kort moment sta ik oog in oog met een eland. Achter haar staat een kalfje. Dan zetten ze het op een lopen en verdwijnen ze in het bos.”
(pagina 69)
(credits: Dan Grignon)

Den Norske Turistforening (De Noorse toeristenvereniging), of DNT, heeft heel veel informatie over wandelen en buitensporten. Elke grote stad heeft een DNT-bureau. Hier kun je terecht met vragen over de weersomstandigheden en routes in de omgeving, en kun je kaarten, kampeer- en wandelspullen kopen. DNT markeert routes (met de rode T) en beheert verschillende accommodaties, variërend van onbemande, eenvoudige hutten tot hutten met restaurants en personeel.
De website van DNT is alleen in het Noors.
Hjelp 113-app
Ga je alleen op pad, dan is het een goed idee de Hjelp 113-app te downloaden. Hiermee kun je hulp inroepen, mocht je ergens met een gebroken enkel in de wildernis liggen. De app is te gebruiken met een Nederlandse telefoon, maar je kunt hem pas instellen als je in Noorwegen bent.
Je kunt de app hier downloaden.
Sneeuw-alert
Het belangrijkste om rekening mee te houden tijdens je wandelingen door Noorwegen is het weer. Een groot deel van het land ligt tot in de zomer onder een pak sneeuw. Met name in het binnenland kan tot in juli sneeuw liggen en kunnen paden onbegaanbaar zijn.
Op deze superhandige website kun je zien waar en hoeveel sneeuw ergens ligt.