Een inkijkje in het dagelijkse leven van Maroantsetra in het noordoosten van het land, de enige regio waar nog primair regenwoud voorkomt. Op de achtergrond liggen de bergen van nationaal park Masoala.
Eén van de vele camouflagemeesters van het dierenrijk die Madagaskar rijk is: een kameleon. Deze vonden we in het woud van Makira, ten noorden van Maroantsetra. 1% van alle biodiversiteit ter wereld leeft in dit woud.
Uitzicht over de Antainambala rivier in het woud van Makira. In de verte links zie je heel ver weg de Baai van Antongil met het eiland Nosy Mangabe.
Andasibe (ten oosten van de hoofdstad Antananarivo) is vooral bekend door de indri’s die er elke morgen hun lied zingen, maar er leven ook andere dieren. We vonden er deze meester der camouflagemeesters: de bladstaartgekko.
Hoofdstad Antananarivo (of Tana) is een verrassend mooie stad, gebouwd rondom twaalf heilige heuvels. Het stadscentrum ligt rond de Analamanga waarop onder andere het paleis van de koningin is gebouwd, dat hier op de heuveltop prijkt. Hier woonden in de loop der eeuwen verschillende koningen en koninginnen, waaronder de notoire Ranavalona I.
21 kilometer ten noorden van Tana ligt de heilige heuvel Ambohimanga. Hier staat het zomerpaleis van Ranavanola I. Op de foto de veranda van dit paleis met uitzicht op de ontboste heuvels. Toen Ranavalona I leefde (1778 – 1861), stond hier nog een oerwoud.
Ten westen van Tana ligt het Lemurs’ Park. Hier krijgen in beslag genomen lemuren een tweede kans. De meeste zijn slachtoffer geworden van illegale handel of werden gehouden als huisdier. Deze mooie jongen is geboren in het park. Hiermee draagt Lemurs’ Park ook bij aan de instandhouding van deze ernstig bedreigde dieren.
De zon komt op boven de Tsiribihina rivier die loopt van Adabozato (midden-west Madagaskar) naar het Kanaal van Mozambique.
In het westen van het land ligt nationaal park Tsingy de Behamara, een kalksteenmassief dat 200 miljoen jaar geleden is gevormd toen het supercontinent Pangea uit elkaar brak. Het resultaat is dit bizarre landschap.
Madagaskar Baobabland! Nabij Morondava, een stad aan de kust van het Kanaal van Mozambique, vind je de Avenue des Baobabs waar tientallen van deze markante bomen staan. Sommige ervan zijn duizenden jaren oud.
Op het hoogplateau van Madagaskar is pijnlijk duidelijk te zien hoe het oerwoud veld heeft moeten ruimen voor de landbouw. Het merendeel van het landschap hier bestaat nu uit rijstvelden.
Nationaal park Ranomafana aan de rand van het hoogplateau laat zien hoe de omgeving er nog geen honderdvijftig jaar geleden voornamelijk uitzag. Door de beschermde status van het gebied staat het oerwoud hier nog grotendeels overeind.
De meeste dieren die in Madagaskar leven, komen nergens anders op de wereld voor. Ook deze ringstaartmangoest is endemisch aan het land. We kwamen dit fraaie exemplaar tegen in Ranomafana.
In Ambalavao (centraal Madagaskar) wordt prachtig papier gemaakt waarin bloemen worden verwerkt. Er wordt ook zijde geproduceerd van een endemische zijdeworm EN wijn gemaakt die het proberen waard is als je er bent.
De enige trein die nog rijdt in Madagaskar: die van Fianarantsoa op het hoogplateau naar Manakara aan de Indische Oceaan. Met 20 kilometer per uur reis je dit traject in een reistijd die varieert van 8 tot 24 uur.
Een vissersdorp aan het Canal des Pangalanes. Dit kanaal werd eind 19e eeuw in opdracht van kolonisator Frankrijk gegraven langs de Indische Oceaan om het vrachtverkeer naar Toamasina binnenlands veilig langs de gevaarlijke kust te leiden. Tegenwoordig wordt het hier niet meer voor gebruikt. Het is 645 kilometer lang en loopt van Foulpointe tot Farafangana. Langs het kanaal liggen honderden van deze vissersdorpjes.
In het zuidwesten langs de RN7, de belangrijkst route van het land, ligt Ilakaka. In 1998 werd hier saffier gevonden. Er woonden toen 40 mensen in het dorp. Sindsdien is het aantal inwoners meer dan verduizendvoudigd: naar schatting telt Ilakaka tegenwoordig 60.000 mensen. De mensen op de foto hopen saffieren in de Ilakaka-rivier te vinden.
De kustbewoners leven van de visserij en krijgen dit al met de paplepel ingegoten. Dit is in Anakao aan het Kanaal van Mozambique, een vissersdorpje in het zuidwesten van het land. Voor deze kust ligt het op vijf na grootste koraalrif ter wereld. In de verte zie je het eilandje Nosy Ve liggen.
Het verhaal over deze reis is opgetekend in Het zingen van de indri – dwars door Madagaskar.