Deze pagina hoort bij Hoofdstuk 4 van De blauwe bol – dwars door Den Haag.
Het originele ontwerp van het Vredespaleis van de Franse architect Louis Cordonnier.
Het Wereldvredespad naast de entree van het Vredespaleis, gemaakt van 196 stenen uit 196 landen.
Gezicht op de Scheveningse Zeestraat, de Scheveningseweg door Cornelis Elandt rond 1666
PARK SORGHVLIET
Zicht op de Haagse Beek, navelstreng van de stad
Hier vind je een wandelkaart door Park Sorghvliet, het voormalige landgoed van Jacob Cats.
“Geritsel tussen de bladeren, een gezichtje komt uit het kreupelhout tevoorschijn. Het is een egel, op zoek naar slakken en andere lekkernijen voordat hij aan zijn winterslaap gaat beginnen. Mijn aanwezigheid lijkt hem weinig te deren. Hij ruikt aan mijn schoenen en scharrelt rustig verder.”
(pagina 39)
THE LONG WALK OF FREEDOM
Het Mandela-monument aan de Johan de Wittlaan
HET VREDESPALEIS
Voor bezoekers is er een bezoekerscentrum met tentoonstellingen en filmvertoningen. Ook worden er rondleidingen georganiseerd in en rondom het paleis.
Meer info op de website van het Vredespaleis >>>
MUSEA IN HET STATENKWARTIER
Het Kunstmuseum – voorheen het Gemeentemuseum – is gehuisvest in het laatste gebouw dat Berlage ontwierp. Het museum, een kunstwerk op zich, heeft een indrukwekkende collectie van kunst sinds het begin van de 19e eeuw.
Onderdeel van het Kunstmuseum zijn KM21 – voorheen het GEM – en het Fotomuseum Den Haag. KM21 is de tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst.
Aan de andere kant van het Kunstmuseum ligt het Museon. Dit komt voort uit het Museum voor het Onderwijs. Het biedt exposities op het gebied van cultuur en wetenschap, vaak op jongeren gericht.
Het grootbeeldfilmtheater Omniversum vertoont veelal natuurdocumentaires op een 180 graden koepelscherm dat rondom het publiek loopt.