Deze pagina hoort bij Hoofdstuk 22 van De blauwe bol – dwars door Den Haag.
Het Onafhankelijkheidsmonument op Plein 1813. Hier neergezet ter herinnering aan de overwinning op Napoleon en de oprichting van het Soevereine Vorstendom der Verenigde Nederlanden, voorloper van ons huidige koninkrijk, in 1813.
Bovenop het monument tuurt een triomfantelijke Nederlandse maagd over de Alexanderstraat en de Parkstraat de verte in.
LOUIS COUPERUS
“Zo ik iets ben, dan ben ik een Hagenaar.”
Luister hier naar een fragment van OVT (VPRO): Mary Kemperink, Maarten Klein en Ruurd Halbertsma in gesprek over een van de grootste schrijvers van Nederland.
Het Ministerie van Koloniën anno 1905 op het Plein, tegenover het Mauritshuis. Tegenwoordig zijn hier kantoren van de Tweede Kamer in gevestigd.
SPOREN VAN SMARAGD
Documentaire van regisseur Ida Does met de Haagse schrijfster Yvonne Keuls
Sporen van smaragd in het glas-in-lood van de Haagse Bijenkorf
LOUIS COUPERUS
Het Couperusgenootschap ontwikkelde samen met het Literatuurmuseum een wandelapp door het Den Haag van Couperus. Zij organiseren ook Couperuswandelingen.
Vlakbij zijn woonhuis in de Surinamestraat vind je het Louis Couperusmuseum.
INDISCH DEN HAAG
In Museum Sophiahof vind je alles over de Indische geschiedenis en cultuur in Nederland en Indië.
Aan het water bij de Professor B.M. Teldersweg, nabij de Scheveningse Bosjes, vind je het Indisch Monument. Ieder jaar worden hier op 15 augustus de slachtoffers van de oorlog met Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog herdacht.
Bezoek de website van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 >>>
ARCHIPELPOËZIE
De muurgedichten die je overal in deze wijk aantreft, zijn tot stand gebracht door de Stichting Archipelpoëzie. Deze stichting heeft inmiddels achttien gedichten laten aanbrengen op blinde muren in de Archipelbuurt, het Willemspark en omliggende wijken. Sinds kort kun je ook een aantal raamgedichten tegenkomen.
Op de website is te zien op welke locaties je de gedichten kunt vinden.